pil pil pil pil
Jens Nielsen
(1827-1880)
Dorthe Kirstine Nielsdatter
(1826-1869)
Niels Jørgen Diderichsen
(1829-1910)
Maren Kirstine Jensdatter
(1836-1910)
Johan Frederik Jensen
(1862-1920)
Annette Kristine Nielsdatter
(1860-1921)

Ida Johanne Jensen
(1893-1967)

 

Familie

Ida Johanne Jensen

  • Født: 17 Jan. 1893, Nørreby, Borre, Møn, Præstø
  • Dåb: 30 Mar. 1893, Borre, Møn, Præstø
  • Død: 15 Mar. 1967, København i en alder af 74 år
Billede

punkttegn  Notater:

FT for 1906 Borre Nørreby er hun født 17/2-1893.
Moster Ida var født i Nørreby den 1. juli 1893. Tjente på Møn indtil hun omkring 1930 rejste til København og blev bestyrer af et mejeriudsalg i byens nord-vestligste udkant ved Bellahøj, hvorfra man dengang havde udsigt ind over København og til den nybyggede Grundtvigskirke på Bispebjerg og mod vest til landsbyen Brønshøj. Senere fik moster Ida sin egen forretning i Nørre Farimagsgade 44, indtil Københavns Kommune i begyndelsen af fyrrerne ved et dekret nedlagde en del af byens mejeriudsalg. Blandt disse Moster Idas lille kælderbutik.
For selv om de var små, var datidens ismejerier, som der nu næppe findes en eneste tilbage af i hele København, langt mere spændende forretninger, end de nærbutikker og døgnkioster, som afløste dem. Foruden mejeriprodukter som mælk, smør og ost hand-lede moster Ida også med kolonialvarer samt brød, øl, sodavand, aviser og bolcher og meget andet. Dagligvarer som mel, gryn og sukker blev vejet af i poser, mens kunderne ventede. Det var de lokale fra kvar-teret, de fleste arbejdere og håndværkere. De havde sjældent mange penge, og købte ind i små portioner ad gangen, men var ofte vittige og slag-færdige, og havde deres egen jargon. Et halvt pund "for-mærmet", var stødt melis. Et halvt pund kaffe (250 gram) og en Richs (kaffeer-stat-ning), var et typisk indkøb. Smørret, som stod i dritler solgtes ligeledes i løs vægt. Mælken blev aftappet på flasker fra junger i butikken.
For en kvinde midt i fyrrene uden særlig uddannelse var det et hårdt slag pludselig at stå på gaden uden eksistens. Men moster Ida gav sig ikke op, hun tog arbejde for et rengørings-bureau. Og hun indret-tede sig. I sine senere år nøjedes hun med at arbejde for et par famili-er, som hun havde fast aftale med.
Moster Ida var meget glad for at rejse, helst sydpå til Østrig eller Italien. Det var dengang char-terturismen endnu var i sin spæde begyndelse. Mest holdt hun vel af sine rejser til Rom. Hun var familiens kulturelle midt-punkt, fulgte levende med i, hvad der skete i København og gik ofte i teatret. Hendes besøg på Møn var imødeset med spænding, og når vi var i København, boede vi naturligvis altid hos hende.
Juleaften glædede hele familien sig ekstra meget til pakken fra moster Ida med julelæsning til os alle sammen. Det var som regel Svikmøllen, Storm P's løjerlige tegninger og historier og andre julebøger. Dem kastede vi os så over, mens mor hyggede sig med at vaske op efter julemidda-gen.
Da moster Ida blev syg, og var klar over, hvor det bar hen, tog hun på sin allersidste rejse for at tage afsked med sit elskede Rom.
Hun døde den 15. marts 1967. (Kilde: Erling Villum Jensen)

Billede

punkttegn  Om Maren

• Konfirmation, 7 Apr. 1907, Borre, Møn, Præstø.




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 10 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af arne@famrolf.dk