Jens Bentzen Ladefoged
(1639-1734)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maren Nielsdatter

Jens Bentzen Ladefoged

  • Født: 1639
  • Ægteskab (1): Maren Nielsdatter den 11 Jun. 1693 i Elmelunde Kirke, Møn, Præstø
  • Død: 1734, Oure, Elmelunde, Møn, Præstø i en alder af 95 år
  • Begravet: 7 Dec. 1734, Elmelunde Kirke, Møn, Præstø
Billede

punkttegn  Notater:

Også kaldet Jens Ladefoged, ladefoged på Elmelundegaard, borte indtil 1697 gårdfæster Raaby nr. 2 - nedlagt efter Plessen 1697. Senere Oure nr. 2. Ll. Ouregd.
At han blev 95 næppe rigtigt, men hans fødsel ses ikke i kirkeb. Ses ikke i mandt.list. fra 1645. Udenøs fra? Oure nr. 2: Jens Bendtzen, 1724 sønnen Niels Jensen soldat, 1736 Niels Rasmussen g.m. Niels Jensen's enke, (hvem er hun). Ll. Ouregaard senere nedl.

Jens Bertelsen underskrev sig som Jens Ladefoged, som han formentlig blev kaldt, som ladefoged på Elmelundegaard. Undertiden også kaldet Jens Blekingefar, og er sikkert kommet fra Blekinge, det tidligere danske område i Sverige , som vi mistede under Svenskerkrigen.
Ved sin død i 1734 noteres, at hans alder er 95 år. Det er imponerende, men han er kommet hertil omkring 1660, som 20 årig. Så passer alderen meget godt. På den anden side er han i så fald 53 år, da han bliver gift. Det virker usandsynligt. Mon ikke vi skal trække 10-20 år fra!
Da hans første barn blev født i 1693 var Jens, som det hed iflg. en gammel beretning af landet bortflyet, fordi han ifølge en gammel beretning, havde lagt hånd på en af Plessens soldater. Det er også sandsynligt, at han som kongelig ladefoged ikke ville accepterer Plessens herredømme over sit gods. Historien er meget god, men problemet er, at Plessens garde først kom til Møn i 1695. Men Bortrømt var han, men kom tilbage efter Plessen i 1697, året før man rev slottet (Stege Slot) og Ladegården ned og udstykkede jorden. I stedet fik han en gård i Råby i fæste, men den blev også nedlagt, og derefter fik han gården "Lille Ouregård".

Jens Bentzen ses i gl.nr.2 i Raabymagle i Borre, fra 1693-97 og herefter i Ll. Ouregaard i Elmelunde sogn fra 1697-1724.Han blev allerede i1693 tituleret ladefoged, men synes ikke at have nogen fortid på Møn. Den almindelige mening er derfor, at Plessen muligvis har hentet ham til øen for som embedsmand under Elmelundegaard at kunne stramme op på bøndernes pligtarbejder og afgifter.Jens har åbenbart ikke været nidkær nok i sit forhold til sin chef, for da hans barn nr.2 Bendt (er han ikke den 1.) skulle fødes sker det hjemme hos hans kones stedfar Ole Pedersen i Butzene (gl.nr.6), fordi han, Jens Bentzen var af landet bortflyet (bort fra Møn).Det kan vel kun tolkes således, at Jens har bragt sig i sikkerhed på fastlandet på grund af et misforhold til den stedlige myndighed, d.v.s. Plessen. Noget kunne tyde på at fæstegården nr 2 i Raaby samtidig er blevet nedlagt, da der efterfølgende ikke ses fæstere på stedet.
Da Plessen forlader øen i 1697 vender Jens Bentzen tilbage. Elmelundegaard er blevet nedlagt. Han er ikke længere ladefoged, men kan i stedet etablerer sig som gårdfæster på Ll. Ouregaard i Elmelunde Sogn. (Erling 390)

Billede

punkttegn  Om Jens

• Beskæftigelse: Ladefoged,gmd.: Oure, Elmelunde, Møn, Præstø. gl. nr. 2


Billede

Jens blev gift med Maren Nielsdatter, datter af Niels Jensen og Thyrre (Tørre) Hansdatter, den 11 Jun. 1693 i Elmelunde Kirke, Møn, Præstø. (Maren Nielsdatter blev født i 1668 i Busemarke, Magleby, Møn, Præstø, dåb den 8 Mar. 1668 i Magleby Kirke, Møn, Præstø, døde i 1728 i Oure, Elmelunde, Møn, Præstø og blev begravet den 8 Sep. 1728 i Magleby Kirke, Møn, Præstø.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 10 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af arne@famrolf.dk