Jens Nielsen Smed
(Omkr 1747-1829)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ellen Andersdatter

2. Anna Hansdatter

Jens Nielsen Smed

  • Født: Omkr 1747, Nordby, Skast, Ribe?
  • Ægteskab (1): Ellen Andersdatter den 24 Jun. 1781 i Nordby Kirke, Skast, Ribe 1
  • Ægteskab (2): Anna Hansdatter den 27 Maj 1783 i Nordby Kirke, Skast, Ribe 1
  • Død: 22 Jun. 1829, Mosevrå, Oksby, Vester Horne, Ribe i en alder omkring 82 år
  • Begravet: 26 Jun. 1829, Oksby Kirke, Vester Horne, Ribe 1
Billede

punkttegn  Notater:

Jens Nielsen var i en periode smed på Fanø. Her erhvervede han som "velagte Jens Nielsen Smed her i sognet" 7 januar 1785 fra Peder Andersen Pedersen et 9 fags hus for en købesum på 98 Rd. Som vitterlighedsvidner ved huskøbet optrådte Anders Jensen Ende, der var Jens Nielsen Smeds svigerfader i hans første ægteskab med Ellen Andersdatter og Niels Hansen Clausen, der var broder til Jens Nielsen Smeds anden hustru Anne Hansdatter. Pengene til købet lånte Jens Nielsen Smed hos Jens Andersen Jensen, der som sikkerhed for lånet fik pant i det erhvervede hus samt i "mit derved bygte Smede huus med paastaaende Grund, saa og een mig tilhørende Quinde Stolesæde her i Kirken i den nye Qvist i Stolen No 3". Vitterhedsvidnerne ved pantsætningen var de samme som ved huskøbet. Huset og smedebygningen var beliggende i det der i dag hedder Mellemgaden 1 og 3 i Nordby.

Panteobligationen blev indfriet 23 februar 1787 i forbindelse med, at Jens Nielsen Smed 19 februar 1787 solgte hus, smedebygning og kirkestol for 99 Rd. til Niels Nielsen Regitz. Salgsaftalen blev af Jens Nielsen Smed underskrevet i "Schads Bye" for vitterlighedsvidnerne Hans Poulsen og Velles Gierlefsen. Jens Nielsen Smed er således omkring årsskiftet 1786/87 flyttet til Skads sogn, Ribe amt. Derfra flyttede han til Alslev sogn, Ribe amt for at slutte sine dage i Musevrå, Oksby sogn, Ribe amt. Ifølge folketællingernene fra 1787 og 1801 var han husmand og grovsmed.

Det er ikke kendt, hvorfor Jens Nielsen Smed forlod Fanø kun et par år efter, at han havde købt hus. I 1781 indførtes et smedemonopol i Nordby sogn på Fanø, idet beboerne underskrev og tinglæste følgende beslutning:
"Da vi Underskrevne Beboere i Nørbye Sogn på Fanø haver befundet at de 2de Smede, som have nedsat sig her paa Landet for at forsyne Indbyggerne med de behøvende Smede Arbeyde Nemlig Christen Pedersen Beck og Christen Hansen haver hidindtil opført sig mod enhver med ald Sømmelighed og Troeskab, saa Sognet icke haver Savnet hvad de behøver deres Arbeyde til; Men Vi tilliige maae tilstaa, at de har Aarsag at frygte for at en fremmed skulle endnu komme at nedsætte sig sig paa Landet som Smed. Hvorved Sognet i sin tiid maa skee kunde besværes med Almisse Lemmer, og de 2de nu Værende Smede miste noget af deres Næring, og derved geraade i Armod, da de behøver alt hvad Sognet kand skaffe, for at underholde Kone og Børn.
Til at forbygge alt hvad Sognet i sin tiid kunde bebyrdes af, og for at betrygge de 2de Smede ovenmeldt er i deres Arbeyde have Vi derfor indgaaet med hverandre at unde dem alleene ald det Smede Arbeyde som behøves gjort her i Sognet saavel til fartøyes Bygninger og fortømring, som og hvad Landmanden har nødig til sine redskaber, og ingen her paa Landet at Søges med Smede Arbeyde, uden de 2de alleene, Mens ville kuns have Os forbeholden at søge Smede uden for Sognet naar got synes ligesom forhen.
Nørbye Sogn paa Fanøe d. 17 Febr. 1781.

Derefter underskrift af 84 mænd."

Den i monopolet nævnte Christen Hansen havde hus i Nordby på det der i dag hedder Suensonsvej/Willemoesvej fra 1775 til sin død i 1804. Han var oprindelig født i 1738 i Arrild, Branderup sogn. Den anden i monopolet nævnte smed er ikke fundet. Spørgsmålet kunne være om Jens Nielsen Smed har haft relation til Christen Pedersen Bechs smedevirksomhed og eventuelt er trådt i hans sted, da han var smed på Fanø. Kilde: Gunnar Volf Lorentsen

Ved FT 1787 Ribe, Skast, Skast, Skads by, Et Hus
Dorthe Madsdatter, 43 år, Enke, Husmoder, Huskone
Else Hansdatter, 10 år, Ugift, Barn
Jes Hansen, 7 år, Ugift, Barn
Ane Hansdatter, 2 år, Ugift, Barn
Johanne Hansdatter, 18 år, Ugift, Tjenestepige
Terchild Jensen, 55 år, Gift, Mand, Husmand og Daglejer
Maren Hansdatter, 49 år, Gift, Kone
Ane Pedersdatter, 63 år, Enke, Husmoder, Huskone, gaar i Dagleje
Niels Jensen, 63 år, Gift, Mand, Husmand og Tømmermand
Maren Hansdatter, 37 år, Gift, Kone
Jens Nielsen, 38 år, Gift, Mand, Husmand og Smed
Ane Hansdatter, 31 år, Gift, Kone
Ellen Jensdatter, 3 år, Ugift, Barn
Ane Kirstine Jensdatter, 1 år, Ugift, Barn
Magrethe Sørensdatter, 78 år, Enke, Husmoder, Huskone og Syerske
Ane Christensdatter, 36 år, Gift, Moder, Huskone
Kirsten Jørgensdatter, 7 år, Ugift, Barn
Maren Jørgensdatter, 5 år, Ugift, Barn
Christen Jørgensen, 2 år, Ugift, Barn
Hans Jensen, 30 år, Ugift, ??, Hyrde i Byen

Ved FT 1801 Ribe, Skast, Alslev, Alslef Bye, , 21de Familie
Jens Nielsen, 50 år, Gift, Mand, Huusmand og tilliige Grov Smed
Anna Hansdatter, 46 år, Gift, Hans Koene
Anna Kierstine Jensdatter, 12 år, Ugift, Deres Børn
Niels Jensen, 10 år, Ugift, Deres Børn

punkttegn  Fødselsnotater:

Jens Nielsens fødsels-/dåbsår eller stedet, hvor han blev født er ikke fundet, men hvis aldersangivelserne ved hans begravelse lægges til grund er han født omkring 1747. Ifølge Samling om Personer, Bygninger og Jord Nordby sogn, Fanø af Hanne og Villy Nielsen er han født 1747.
Kilde: Gunnar Volf Lorentsen

punkttegn  Begravelsesnotater:

alder 82 år. Aftægtsmand i Mosevraa og smed sammensteds


Billede

Jens blev gift med Ellen Andersdatter, datter af Anders Jensen og Mette Jesdatter, den 24 Jun. 1781 i Nordby Kirke, Skast, Ribe.1 (Ellen Andersdatter blev født den 21 Sep. 1752 i Odden, Nordby, Skast, Ribe, dåb den 24 Sep. 1752 i Nordby Kirke, Skast, Ribe,1 døde i 1783 i Nordby, Skast, Ribe og blev begravet den 18 Mar. 1783 i Nordby Kirke, Skast, Ribe 1.)

punkttegn  Om Jens og Ellen

• trolovet, 17 Apr. 1781, Nordby Kirke, Skast, Ribe.


Billede

Jens blev derefter gift med Anna Hansdatter, datter af Hans Pedersen Clausen og Anne Nielsdatter, den 27 Maj 1783 i Nordby Kirke, Skast, Ribe.1 (Anna Hansdatter blev født den 11 Jun. 1755 i Nordby, Skast, Ribe, dåb den 13 Jul. 1755 i Nordby Kirke, Skast, Ribe,1 døde i 1802 i Alslev, Skast, Ribe og blev begravet den 26 Jan. 1802 i Alslev kirke, Skast, Ribe 1.)

punkttegn  Om Jens og Anna

• trolovet, 6 Maj 1783, Nordby Kirke, Skast, Ribe.




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 10 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af arne@famrolf.dk